Tips en trucs


Tips en trucs afbeelding

dbWatch

Actie dbWatch

Wilt u dbWatch uitproberen en testen? We hebben nu een hele mooie aanbieding naast de demo-versie voor 3 instanties: 3 maanden lang testen op maximaal 50 instanties, gratis! We horen graag wat u van ons aanbod en van dbWatch vindt!

Hebt u ook genoeg van brandjes blussen?

Wilt u ervaren hoe het voelt om alle instanties en databases onder controle EN volledig inzichtelijk te hebben?
Wilt u uw eigen beheerscripts kunnen ontwikkelen, of bent u juist op zoek naar een systeem dat ‘gewoon’ werkt?

 

Op de grens van 2017 en 2018 willen we u graag kennis laten maken met een nieuwe manier van databasebeheer zodat u 2018 goed kunt beginnen.

dbWatch is de oplossing voor beheer, monitoring, tuning en rapportage van databases en instanties op diverse platformen zowel on-premise als ook in de cloud. Denk daarbij aan MS SQL Server, maar ook Oracle, MySQL en bijvoorbeeld Progress.

Ons aanbod is even simpel als duidelijk: U krijgt van ons een volledige dbWatch licentie voor 3 maanden en maximaal 50 instanties, inclusief support. Na die drie maanden stopt de licentie, zonder verdere verplichtingen.
De enige voorwaarde is dat u voor 15 januari 2018 de demoversie van dbWatch downloadt en registreert en ons voor 31 januari laat weten of u van dit aanbod gebruik wilt maken.

We verwachten dat u na de testperiode overtuigd bent van de voordelen die werken met dbWatch biedt. DbWatch heeft immers minstens dezelfde mogelijkheden als concurrerende softwarepakketten, tegen een aantrekkelijk tarief. Als u nog twijfelt over het breed gebruiken van dbWatch dan bieden we u aanvullend nog 15 % korting op de licentiekosten voor het eerste jaar, mits u de bestelling plaatst voor 30-april 2018 en u nog geen bestaande klant bent.

Natuurlijk horen we graag wat u van dbWatch vindt, want met uw terugkoppeling kunnen we het product en onze diensten nog beter maken, maar dat is natuurlijk niet verplicht.

Meer informatie over dbWatch vindt u op hun site, www.dbwatch.com.

Begin 2018 goed en start vandaag nog met dbWatch!

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Azure SQL Database

T-SQL verschillen bij migratie naar Azure SQL Database

Verschillen in t-SQL bij migratie van on-premise SQL Server naar Azure SQL Database

Migratie naar Azure SQL Database veroorzaakt soms onverwachte uitdagingen vanwege de verschillen in onder andere de ondersteuning van T-SQL statements. Het volgende artikel geeft meer duidelijkheid en helpt bij een soepeler overgang.

Bron: Resolving T-SQL differences-migration-Azure SQL Database | Microsoft Docs

SQL Server 2017

Nieuw in SQL Server 2017

SQL Server 2017 is gereleased met weer een interessante set aan nieuwe features

Microsoft heeft de nieuwe versie van SQL Server gereleased, SQL 2017.
Deze versie heeft weer een interessante set aan nieuwe features.

Benieuwd naar wat dat voor u kan betekenen?
Zie deze link:What’s new in SQL Server 2017 | Microsoft Docs 
en ook de blog van Bob Ward: https://blogs.technet.microsoft.com/dataplatforminsider/2017/09/27/sql-server-2017-fast-faster-and-the-fastest-database-everywhere-you-need-it/

AlwaysOn Availabilitygroups

Availability Groups en DTC/cross-database transactions

AlwaysOn Availability Groups in SQL Server ondersteunen geen cross-database transactions, DTC-transaction support is beperkt. De ondersteuning hangt sterk af van de SQL Server versie.

Veel applicaties maken gebruik van verschillende databases die onderling of in code aan elkaar gekoppeld zijn. In de loop van de tijd kan een geheel aan cross-database queries en stored-procedures zijn ontstaan die prima werken in een omgeving met een enkele databaseserver of in een databasecluster (met shared storage tussen de nodes). Migratie naar een hoog-beschikbare SQL Server-omgeving is bij veel bedrijven een wens en AlwaysOn Availability Groups zijn in veel gevallen een uitstekende keuze.

Installatie en configuratie van AlwaysOn Availability Groups lijkt eenvoudig en heeft veel voordelen, maar kan tot onverwachte problemen leiden waar al veel bedrijven (te) laat achter zijn gekomen. Vandaar deze update.

Ondersteuning van Availabity Groups binnen SQL Server en zg. cross-database en/of distributed transactions

SQL Server 2014 en ouder
Geen ondersteuning en grote kans op dataverlies en corruptie zonder dat dat tijdig ontdekt of gemeld wordt.

SQL Server 2016
Cross-database transactions en MSDTC-transacties worden beperkt en onder strikte voorwaarden ondersteund. Lees het volgende MSDN-artikel om onverwachte verrassingen te voorkomen: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms366279.aspx

SQL Server 2017
MSDTC-transacties worden bijna volledig ondersteund. Cross-database transactions ook, maar allebei met duidelijke beperkingen bij databasemirroring en (dus ook) availabilitygroups. Meer informatie: https://docs.microsoft.com/en-us/sql/database-engine/availability-groups/windows/transactions-always-on-availability-and-database-mirroring

 

SQL Server updates

CU’s voor SQL Server installeren, gewoon doen! (?)

SQL Server CU's installeren is nu de best-practice van Microsoft

Vroeger installeerde elke zichzelf respecterende DBA alleen servicepacks voor SQL Server, liefst nadat gebleken was dat die stabiel waren.

Cumulative Update-packages waren er natuurlijk ook, maar daarvan werd door Microsoft aangeraden die alleen te installeren als er een probleem optrad dat door een van de updates in de CU werd opgelost. Het motto was niet voor niets: ‘If it isn’t broken, don’t fix it!‘. En helaas gebeurde het zo af en toe dat installatie van een CU meer problemen opleverde dat er opgelost werden….

Dat was vroeger.

Nu, vanaf 2016, heeft Microsoft de strategie op dat vlak aangepast. CU’s worden nu net zo goed getest als Servicepacks, en Microsoft raadt nu juist aan alle CU’s te installeren zodra die beschikbaar zijn. Naast bugfixes bevat een CU vaak ook allemaal aanpassingen die de werking van SQL Server ten goede komen.

Misschien tijd voor een nieuw motto? ‘If it isn’t broken, improve it!

Zie ook: Announcing updates to the SQL Server Incremental Servicing Model (ISM) | SQL Server Release Services

SQL Server updates

Nieuwe update-strategie voor SQL Server

Vanaf SQL Server 2017 geen servicepacks meer!

Vanaf SQL Server 2017 geen servicepacks meer!

Microsoft heeft aangekondigd dat er vanaf SQL Server 2017 geen servicepacks meer beschikbaar worden gesteld, maar dat alleen nog gebruik gemaakt gaat worden van CU’s, Cumulative Updates en combinaties daarvan, General Distribution Releases (GDRs).

Meer weten?  Glenn Berry legt het uit: https://www.sqlskills.com/blogs/glenn/modern-sql-server-servicing-model/

SQL Server 2016

What is er nieuw in SQL Server 2016

Is SQL Server 2016 iets voor u? Kijk hier naar de nieuwe features!

SQL Server 2016 is een tijdje geleden gereleased. Het bevat diverse nieuwe mogelijkheden en features, maar is dat voor u interessant?

De kans is heel groot dat het voor u meerwaarde heeft om te upgraden*). Wilt u weten wat er veranderd is? Kijk dan hier:

What’s New in SQL Server 2016 | Microsoft Docs

* Het is verstandig om voordat u een upgrade of migratie naar SQL Server 2016 uitvoert, goed te checken wat dat voor UW workload betekent. Dit is bij deze versie nog veel belangrijker dan met voorgaande versies. Als er onvoldoende voorgaand onderzoek wordt gedaan dan kan het zijn dat na migratie de performance (veel) lager is dan verwacht. Dat kan echter voorkomen worden, uw performance kan sterk verbeterd worden. Maar alleen met de juiste voorbereidingen.

SQL Server 2016

SQL 2016 SP1 brings enterprise features to other editions

In SQL Server 2016 SP1 features that used to only be available in the enterprise-edition are also available in the other editions, even in the express-edition!

Service Pack 1 van SQL Server 2016 maakt een aantal features van de enterprise-editie beschikbaar in de andere edities, zelfs in de express-editie!
Denk daarbij aan datacompressie, tabel-partitioning en ‘always encrypted’.

Een aantal handige enterprsie-features blijven echter alleen beschikbaar in de enterprise-editie, zoals bijvoorbeeld de online index-rebuilds.

Toch zijn de nieuwe features in de goedkopere editities voor veel bedrijven een reden om (nog) niet over te stappen op de enterprise-editie, en dus kunnen deze bedrijven veel geld aan licenties besparen.

Pas echter wel op: na het in gebruik nemen van de nieuwe features kan het de-installeren van het servicepack tot grote problemen en datacorruptie leiden.

Zie ook https://technet.microsoft.com/nl-nl/windows/cc645993(v=sql.90) and https://www.microsoft.com/en-us/sql-server/sql-server-editions

< vorige pagina 1 van 0 volgende >